poniedziałek, 21 listopada 2016

Arak anyżowy alkohol z Levantu

http://www.barwikipedia.pl/arak-anyzowy-alkohol-z-levantu/
Arak anyżowy alkohol z Levantu

Arak anyżowy alkohol z Levantu


Arak jest jasnym duchem Bliskiego Wschodu. Na całym świecie jest znany pod różnymi nazwami i różnymi odmianami, podobne alkohole to Raki w Turcji i Ouzo w Grecji. Nie znacznie się różni w zależności, od tego w jakimi miejscu na świecie jest produkowany . Arrak, choć podobny w nazwach, jest zupełnie innym wyrobem.


arak arabski alkohol z lewantu



    Arak lub araq ( arabski : عرق) pochodzi z regiony zwanego Lewantem, stężenie alkoholu waha się między 40%-63% i jest destylatem winnym. Zaliczany do grupy alkoholi anyżowych, jest to klarowny, bezbarwny, niesłodzony i destylowany napój alkoholowy . Arak jest tradycyjnym napojem alkoholowym w Libanie, Iraku, Syrii, Jordani, Palestynie, oraz Izraelu. Dokladnie tak jak w artykule na Wikipedi, gdzie pod nazwą Arak jest opisany Arrak który jest całkowicie innym alkoholem, produkowanym w zupełnie inny sposób z innych roślin.


Lewant (od wł. levante – wschód)pochodzące z języka włoskiego określenie krajów leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Granice wyznaczają: Morze Śródziemne, Taurus, Mezopotamia, pustynie Półwyspu Arabskiego i Morze Czerwone. Obszar ten obejmuje dzisiejsze państwa: Syrię, Jordanię, Liban, Izrael oraz Autonomię Palestyńską. W szerszym znaczeniu do Lewantu zalicza się również Azję Mniejszą (Turcja) i Egipt.

 




 Arak w dosłownym tłumaczeniu z arabskiego oznacza "pot", nazwa pochodzi od destylacji płyn się poci, a destylat kapiący z alembiku to jego pot. Istnieją różne warianty podobne do Arak-u w krajach rejonu śródziemnomorskiego. Raki w Turcji, Ouzo w Grecj, Mastika w Macedonii, Anesone w


gliniane amfory maturacja arak
W takich glinianych amforach, leżakuje arak.

Włoszech, Pastis w Francji and Ojén w Hiszpani, i to zapewne nie wszystkie. Jego wymowa różni się w zależności od lokalnych odmian po arabsku : / ʕaraʔ, ʕaraɡ /. Arak nie należy jednak mylić z trunkami o podobnej nazwie. Jak np. brzmiące podobnie słowo aragh , w Armenii , Iranie, Azerbejdżanie i Gruzji oznacza wódkę, a nie napój o smaku anyż.



    Nasz Arak jest jednak unikalny i występuje w wschodniej części Morza Śródziemnego, a mianowicie od Syrii, aż do Libanu. Jest wyjątkowy, ponieważ nie zawiera wogóle dodatku cukru. Arak jest również produkowany w innych krajach arabskich, takich jak Irak i Egipt. Jednak w Iraku jest destylowany z dodatkiem soku (Tamer), oraz z rodzynkami (Zibib) w Egipcie.



Historia


        Geber (Jaber Ibn Hayyan 721-815) muzułmański chemik wynalazł pierwszy przyrząd do destylacji i nazywał go Alembic (Inbiq). Jest to bardzo ważny punkt w historii napojów alkoholowych więcej na ten temat możecie przeczytać w artykule destylacja.

Przed odkryciem dokonanym przez Geber, cały świat pił tylko fermentaowane alkohole (wino, piwo ... itp.),  nic dziwnego gdyż bez destylacji nie mogły istnieć alkohole destylowane. Wynalazek jednak wpierw został użyty do produkcji perfum i Kohl (Arabski cień do oczu), podróżujące arabskie kraje przyniosł go jednak ze sobą do Hiszpanii. Europejczycy już wkrótce rozpoczęła produkcję Kohl na własną rękę i dosyć szybko sprawili, że alembik został wykorzystany do wzmacniania alkoholu. To jest właśnie historia powstania tego słowa, gdyż słowo pochodzi od Al Kohl = Alcohol. Ludy krajów Śródziemnomorskich, syryjskich i libańskich były trochę mądrzejsze, gdy tylko jak tylko położyli swoje ręce na jednym z alembików, zaczeli go dobrze wykorzystywać. Ich góry i doliny produkowały mnóstwo winogron. Co ciekawe są wyjątkowe, nie nawadniane, a tylko pozostawione troskliwej opiece słońca, a czuły i idealny klimat śródziemnomorski pomógł im przynieść  słodkie Złote Grona, idealne dla Arak.



Hallal Pouyan Arak fabryka araku
Fabryka Araku "Hallal Pouyan Arak"

Produkcja


    Produkcja zaczyna się winnicach, to własnie jakości winorośli jest kluczem do dobrego araku. Winorośl powinna być bardzo dojrzała i zwykle o złotym kolorze. Zamiast być nawadniane, winnice są pozostawione pod opieką klimatu śródziemnomorskiego i stworzone są przez naturalne deszcze, a także ostre słońce. Winogrona, które są zbierane na przełomie września i października, są rozdrabniane i umieszczane w beczkach, wraz z ich sokiem ( El romeli) i pozostawiono do fermentacji na trzy tygodnie. Często fermentujące owoce miesza się, w celu uwolnienia CO2.



anyż produkcja araku
Dokładnie taki anyż, używamy przy produkcji araku.

   Arak destylowany zwykle w alembikach, zbudowanych ze stali nierdzewnej lub miedzi. Rodzaj metalu z którego stworzono kotły i kolumny, ma duży wpływ na ostateczny smak i specyfikę araku. Autentyczne miedzianych kotły o mauretańskim kształcie, są najbardziej poszukiwane. Gotowy wyrób musi być poddany drugiej destylacji. Alkohol z pierwszej destylacji, przed ponownym trafieniem do destylatora, jest infuzowany anyżem. Stosunek alkoholu do anyżu może się różnić, a jest jednym z głównych czynników wpływających na jakość końcowego produktu.


 
    Co ciekawe destylacja odbywa się zwykle od najniższej możliwej temperatury. Dla podniesienia jakości, gotowy napój leżakuje w glinianych amforach, co ma umożliwić działalność aniołom w podkradaniu cennych oparów, aż do momentu w którym najbardziej nadaje się do spożycia.


Jak pijemy arak?


    Arak jest zwykle mieszany w proporcji 1/3 z wodą, tradycyjnie woda pochodzi z zbiornika z regionu Morza Śródziemnego, na wschodzie zwanego Abarik, z arabskiego abarīq أبريق; Następnie, napój przelewa się do małych wypełnionych lodem kubków. To rozcieńczenie powoduje odczuwanie wyraźnego smaku alkoholu, co ciekawe pod wpływem wody arak zmienia kolor na mleczno-biały; to dlatego że anetol , czyli olejek anyżku, jest rozpuszczalny w alkoholu, ale nie w wodzie.

Powstaje emulsja, w której drobne kropelki oleju rozpraszają światło i cieczy staje się półprzezroczysta, zjawisko znane jest jako louching(występuje w każdym anyżowym alkoholu np. absynth).



arak jak pijemy mleczny kolor
Mleczno biały arak.

   Arak jest powszechnie podawane do Mezzy(tradycyjna arabska forma przystawki), która może zawierać dziesiątki małych tradycyjnych potraw.  Ogólnie, większość wypijanego araku jest uzupełnieniem do potraw, spożyway dokładnie w  ten sposób, prawie nigdy sam. Często również spożywany do potraw z grilla, wraz z sosem czosnkowym.


CIEKAWOSTKA Jeżeli lód zostanie dodany po wlaniu arraku, powstanie estetycznie nieprzyjemna warstwa na powierzchni napoju, ponieważ lód powoduje zestalanie się oleju anyżowego. Jeśli najpierw dodaje się wodę, etanol zmusza tłuszcz do emulgowania się, co prowadzi do charakterystycznej barwy mlecznej. Aby uniknąć wytrącania się anyżu (zamiast emulsji) pijący wolą nie wykorzystywać szkła po napoju ponownie. W restauracjach, gdy zamówimy butelkę araku, kelner zazwyczaj powinien przynieść większą ilość szkła.


Najbardziej znane marki


Irak

Asriyah (العصرية)           Julenar ( جلنار )

Tayyara (طيارة )

Izrael

 Aluf Ha'arak (אלוף הערק)            Arak Ashkelon (ארק אשקלון)

Arak El Namroud (ערק אל-נמרוד)            Arak El Pasha (ערק אל פאשה)

Arak El Sultan (ערק אל סולטן)            Arak Gat (ערק גת)

Arak Ha'Namal 40 (ערק הנמל 40)            Arak Kawar (ערק קעוואר) (عرق قعوار)

Arak Mabruoka (ערק מברוקה)            Arak Masada (ערק מצדה)

Elite Ha'arak (עלית הארק)            Nahala (נהלה)

Jordania

Haddad (حداد)            Bakfia (بكفيا)

Oriental Star Distilleries (عرق نجمة الشرق)            Zumout (زعمط)

Lebanon

Al Batta (ﺍﻟﺒﻄﺔ)            Al Jouzour (الجذور)

Al Karram (الكرام)            Al-Laytany (ﺍﻟﻠﻴﻄﺎﻧﻲ)

Al-Shallal (الشلال)            Al-Zahlawi (زحلاوي)

Arak el Rif (ﻋﺮﻕ ﺍﻟﺮﻳﻒ)            As Samir (السمير)

Batroun Mountains (جبال البترون)            Brun (ﺑﺮﺍﻥ)

Arak Daccache (عرق الدكاش)            El Massaya (ﻣﺴﺎﻳﺎ)

Fakra (ﻓﻘﺮﺍ)            Gerge Bou Raad ( جرجي بو رعد)

Ghantous and Abi Raad (ﻏﻨﻄﻮﺱ ﻭ ﺃﺑﻲ ﺭﻋﺪ)            Kefraya (كفرَيا)

Ksara (ﻛﺴﺎﺭﺍ)            Layali Loubnan (ﻟﻴﺎﻟﻲ ﻟﺒﻨﺎﻥ)

Musar (ﻣزﺍﺭ)            Nakd (ﻧﻜﺪ) Riachi (ﺭﻳﺎﺷﻲ)

Shadra (شدرا)            Tazka (ﺗﺰﻛﺎ)

Touma (ﺗﻮﻣﺎ)            Wardy (ورده)

Palestyna

The Good Samaritan Arak (عرق السامري الصالح)             Oriental Star Distilleries (عرق نجمة الشرق)

Ramallah Golden Arak (عرق رام الله الذهبي)             Sabat Arak (عرق صابات)

Syria

Al Batta (ﺍﻟﺒﻄﺔ)             Al Dinan (الدنان)

 Al Hayat (ﺍﻟحياة)             Al Jarra (الجرة)

Al Mimas (ﺍﻟﻤﻴﻤﺎﺱ)             Al Rayan (ﺍﻟﺮﻳﺎﻥ)

 Al Reef (الريف)             Kefraya (كفريا)

Krom Al Shrfeh (كروم الشرفرفة)


Ciekawostka: Mimo iż religia muzłumańska nie pozwala wyznawcą spożywać alkoholu, to spożycie araku jest bardzo wysokie. To wszystko za sprawą pewnego podstępu który muzłumanie wykorzystują w swej religi, jak wiadomo Allah też śpi, a jak śpi to nie widzi co się dzieje.. więc w krajach arabskich o odpowiednich godzinach spożycie jest wysokie.

 

 

 

Zachęcamy do zapoznania się z innymi naszymi artykułami. Jak również do komentowania naszego bloga. 

Pozdrawiamy ekipa Bar Wikipedia!


alembik, alkohol, alkohol definicja, anyz, arak, flair. kompendium barmana, kurs barmanski, levant

1 komentarz: