niedziela, 13 listopada 2016

Co to jest Kawa?

http://www.barwikipedia.pl/co-to-jest-kawa/
Co to jest Kawa?

Co to jest kawa? 


Kawa to napój z którym każdy z nas, bez wątpienia spotyka się na codzień. Aż 75% Polaków deklaruje, że pija ten gorzkawy napar codziennie. Na świecie natomiast, aż 80% ludzi pije kawe regularnie, co czynią ja jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Czym właściwie jest kawa? Dowiecie się z naszego artykułu. Zapraszamy. 


Kawa ziarna, co to jest kawa


Jak podaje najlepsza Polska encyklopedia internetowa,  czyli Encyklopedia PWN:


kawa [tur. < arab.], powszechnie znana używka (w postaci naparu), uzyskiwana z nasion krzewów lub drzew z rodzaju kawowiec (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej


 Właściwie to co to jest kawa? 


Kawa – to napój, właściwie idealnym określeniem było by słowo napar. Sporządza się go z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, oczywiście zwykle kawe podaję się na gorąco.


Co to jest kawa


Instantyzacja to proces, który ma doprowadzić do tego aby produkt pozbawiony wody, można było szybko rozpuścić, ponownie zmusić do przyjęcia płynu. Jak zatem to wygląda w przypadku kawy? Oczywiście palenie czy rozdrabnianie kawy po przez mielenie w młynku, jest sprawą oczywistą. Mniej oczywistym jest jednak fakt że kawa, a zwłaszcza jej rozpuszczalna wersja, czesto powstaje w procesie liofilizacji. Jest to jedna z metod instantyzacji. Na czym polega ten proces?


Liofilizacja to wymrożenie, mające na celu wyciągnięcie pozostałej wody, którą później usuwa się w inny dokładniejszy sposób. Mianowicie resztki wody usuwa się w procesie sublimacji, czyli zmiany stanu skupienia, z stałego w gazowy. Możliwe jest to dzięki pominięciu momentu, w którym związek jest płynem.


Jak wygląda kawowiec


Drzewo kawowca


Każdy rozpoznaje wypalone ziarna kawy, ale nie wielu rozpoznało by prawdziwego kawowca. Charakterystyczne są białe kwiaty, drzewa kawowe są przycinane krótko, aby oszczędzać energię i zwiększyć zbiory, ale może wzrosnąć do ponad 9 m wysokości. Każde drzewo jest pokryte zielonymi liśćmi, rosnącymi naprzeciw siebie parami, wiśnie kawowe rosną wzdłuż gałęzi. Ponieważ kawowiec rośnie w cyklu ciągłym, nie jest niczym niezwykłym, i często się zdarza że można zobaczyć kwiaty, zielone owoce i dojrzałe owoce, jednocześnie na jednym drzewie.


Blisko rok trwa okres dojrzewania wiśni, zwykle dzieje się to po pierwszym kwitnieniu. Roślina musi żyć koło 5 lat, aby osiągnąć pełny rozwój i maksymalną produkcjie owoców. Chociaż roślina kawowca może żyć do 100 lat, są na ogół najbardziej produktywne w wieku 7 i 20 lat. Właściwa pielęgnacja może utrzymać, a nawet zwiększyć produkcję, w zależności od odmiany. Drzewa najlepiej rosną w żyznej ziemi, z łagodnymi temperaturami, deszczem i częstym zacienionym słońcu.


Klasyfikacja botaniczna


Ślady kawowca, a właściwie jego pochodzenie, prowadzi do rodzaju roślin znanych jako Coffea. Istnieje ponad 500 rodzajów i 6000 gatunków tropikalnych drzew i krzewów, klasyfikowanych do rodziny Coffea.


Plantacja kawy


Większość rodzajów zbadał i opisał, po raz pierwszy w XVIII wieku, znany szwedzki botanik, Carolus Linneaus. Najbardziej znany rodzaj kawy, również został opisany przez niego. Dobrze każdemu znana kawa arabska, odkryta została w 1753 roku. Botanicy nie zgodzili się co do dokładnych klasyfikacji do dziś, ponieważ rośliny kawy mogą wahać się, w bardzo szerokich granicach. Mogą to być małe krzewy, aż do wysokich drzew.


W branży handlowej kawy, istnieją dwa ważne gatunki kawy Arabica i Robusta. To mieszankę, tych dwóch gatunków pijamy codziennie w porannej kawie. Napar z owoców kawowca ma tak zróżnicowany smak, w zależności od regionu pochodzenia. Dlatego właśnie palarnie tworząc mieszankę, używają zazwyczaj ziaren kawy z całego świata. Poprostu nie smakowała by kawa tylko z jednego regionu, miała by zbyt prosty i jednorodny smak.


Kawa rośnie, w ponad 60 krajach na świecie. Na obszarze po między zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca. Pas między zwrotnikami jest nazywany pasem kawowym (ang. bean belt lub coffee belt) i obejmuje Azję, Afrykę oraz Ameryki Południową i Północną, czyli największych producentów kawy.


Pas kawowy


Fakty dotyczące kawy


Ziarna kawowca pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się dopiero około XVI wieku, a do Polski dotarła pod koniec XVII stulecia. Od upadku komunizmu spożycie kawy w Polsce wielokrotnie wzrosło, w latach 1998 - 2008, aż o 80 procent.


70 krajów na świecie, zajmuje się uprawą kawy. Lecz dopiero 3-4 letnie drzewko kawowca, zaczyna owocować. Krzew żyje 50 lat, a swoje owoce wydaje 3/5 swojego życia. Owoce rosną bardzo powoli 6-8 m-cy trwa okres od zawiazania się owocu Arabiki, do osiągnięcia przez niego dojrzałości do zbioru, natomiast 9-11 m-cy w przypadku Robusty. Co czyni hodowle kawy, żmudną i pracowitą. Wysokość aż  6 m, może osiągnąć nieprzycinany krzew Arabiki i 10 m, w przypadku Robusty


kawa krzew kawowca


Najpopularniejsza używka na świecie i główne źródło kofeiny. Pobudza i orzeźwia, przyspiesza przemianę materii, a także ciśnienie krwi. Zawiera bardzo zdrowe przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, co hamuje proces starzenia. Jednak spożywana w nadmiernych ilościach, może być bardzo szkodliwa dla zdrowia.


Rocznie na świecie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Spożycie naparu, to aż 400mld filiżanek kawy, tyle właśnie wypijają rocznie mieszkańcy Ziemi. Natomiast 4 filiżanki kawy dziennie, wypija statystyczny Europejczyk (160 litrów/ osobę w ciągu roku). W naszym kraju 3,4 kg kawy przypada na mieszkańca, tyle wypija rocznie statystyczny Polak. Co do produkcji to, 2/3 światowej produkcji stanowi Arabika, a 1/3 Robusta.


 


Czym dokładniej różnią się poszczególne gatunki kawy, jakie są rodzaje kawy, gatunki i jak zrobić idealną piankę do latte? Tego i wiele więcej dowiecie się z kolejnych naszych artykułów. Zapraszamy! ! ! 


arabica, co to, gatunek, instantyzacja, Kawa, kawowiec, liofilizacja, napar, napój, pas kawowy, robusta, ziarna

1 komentarz: