http://www.barwikipedia.pl/alkohol-i-napoj-alkoholowy/
Co to jest Alkohol i napój alkoholowy..
Co to jest, alkohol i napój alkoholowy?
Czy wiesz co to alkohol? Tego słowa używamy, określając grupę napojów zawierających etanol. Lecz w chemii alkohol to cały rząd związków chemicznych. Jeśli ciekawi cię czym są związki należące, do grupy alkoholi. Jeśli chcesz znać chemiczną definicje alkoholu, albo równanie które go wyraża. Zapraszamy do naszego artykułu.
Czemu produkcja, destylacja alkoholu może być groźna?
Mianowicie etanol zarówno jak i metanol, jest bezbarwną łatwopalną cieczą. W pokojowej temperaturze, znakomicie rozpuszczają się w wodzie właściwie w dowolnej ilości. Rożni je natomiast zapach, a także temperatura wrzenia. Metanol powstaje praktycznie jedynie, w procesie destylacji rozkładowej drewna. Natomiast etanol za pomocą organizmów eukariotycznych, powstaje w procesie fermentacji alkoholowej.
Powstałą za pomocą fermentacji ciecz, potocznie nazywamy zacierem. Niestety zacier nie zawiera jedynie etanolu, znajdują się w nim również alkohole wyższe, jak również śladowe ilości groźnego metanolu, po za tym szereg produktów ubocznych, które również do zdrowych nie należą. Między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy.
Proces który ma za zadanie oczyszczenie zacieru, z związków szkodliwych i niepożądanych nazywamy destylacją, którą opisaliśmy w osobnym artykule.
I tu ciekawostka… Badania dowodzą, że ilość metanolu, w dobrze wyprodukowanym zacierze. Nie wyrządzi człowiekowi żadnej szkody, stężenie będzie po prostu zbyt niskie. Więc mogli byśmy wręcz, spożywać czysty zacier. Produkując alkohol wysokoprocentowy, w warunkach domowych oczyszczając go, czyli destylując. Nie musimy się absolutnie obawiać szkodliwości metanolu.
Zakładając, że wylewany pierwsze 50-100 ml destylatu, co jest ogólnie zwyczajną praktyką. Jednakże zaniechanie tej czynności, również nie spowoduje problemów zdrowotnych. O ile całościowa ilość spirytusu, będzie ze sobą zmieszana. Zakładając, że w jednym litrze znajdzie się około 0,5g metanolu, to do przekroczenia dawki śmiertelnej, 70 kilogramowy osobnik musiałby spożyć, 40 litrów 50% destylatu na raz. Jedyna możliwość zatrucia jaką widzę, to wypicie tej pierwszej skapanej pięćdziesiątki, bądź nie umiejętna destylacja. Złe dobranie temperatur parowania, a co za tym idzie zamiast oczyszczania etanolu, oczyszczanie metanolu.
Najczęstsza jednak przyczyna, zatrucia metanolem. To chęć zaoszczędzenia, i oczyszczania wszelkiego rodzaju płynów technicznych. Jak płyn do spryskiwaczy, czy denaturat itd. Na etykiecie produktu może pisać, że zawiera alkohol, ale może być to sam metanol. Przecież nikt z zdrowym rozsądkiem nie zalożył by, że ktoś może próbować produkować w ten sposób spirytus.
Nie możliwe jest otrzymanie 100% czystego etanolu. Mieszanine, roztwór składający się z 95,6 % etanolu i wody, nazywamy spirytusem. Dokładnie czym jest, proces fermentacji, jak i destylacji opisaliśmy w innym artykule, a tym czasem…
Co to jest Napój Alkoholowy
Jako że potocznie mówiąc alkohol, mamy na myśli napój alkoholowy, Sprecyzujemy czym owy płyn jest. Mianowicie napój alkoholowy, to ciecz zawierającą etanol. W Polsce według ustawowej definicji, mianem napoju alkoholowego, określamy:
Każdy produkt przeznaczony do spożycia, mający więcej niż 0,5% alkoholu pochodzenia rolniczego.
alkohol, bar, bar wikipedia, chemia, co to, definicja, destylacja, etanol, fermentacja, metanol, napój, napój alkoholowy, podstawy, wzór, zacier, zwiazek chemiczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz