poniedziałek, 10 października 2016

Receptury-Whisky sour smaczny cocktail z pianką

http://www.barwikipedia.pl/receptury-whisky-sour-smaczny-cocktai/
Receptury-Whisky sour smaczny cocktail z pianką

Whisky sour-receptura


Nie ma co ukrywać, że whisky sour to najbardziej znany cocktail na whisky. Prosty do przyrządzenia, nie wymagający wielu składników właściwie to sour możemy bez problemu przygotować  w domu. Ale czy znacie jego historię? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.


drink cocktail whisky sour

    Whisky sour to cocktail,  który rozpoznamy po charakterystycznej piance.  Piankę tą tworzy białko z jajka, które nie znajdowało się w pierwszej recepturze, lecz dodano je do receptury później. Wiele osób słysząc że w składzie znajduje się białko nie chętnie chce zamówić bądź spróbować owego napoju. Jest to oczywiście absurd o ile nie mamy reakcji uczuleniowej na białko śmiało możemy stwierdzić iż jest to najcenniejszy składnik. Każdy kto spróbował tego cocktailu napewno stwierdzi że ma unikalny wyjątkowy smak. Białko z jajka to w 90% woda, pozostałe 10% procent stanowią weglowodoany i aminokwasy, po za tym zawiera jeden najcenniejszy składnik, któremu to właśnie zawdzięczamy ten wyjątkowy smak. Mowa oczywiście o kwasie glutaminowym, ale o tym już w innym artykule..



 

 
Ps.  oczywiście dla osób których białko uczula przewidziano zastępczy środek, tzw. aquafuba czyli wodę z ciecierzycy. Zachowuje się podobnie również zmienia smak i fakturę cocktailu, w tej chwili trwają badania mające na celu sprawdzenie jaki składnik aquafuby oddziaływuje w ten sposób na płyn.



jerry thomas whisky sour
Okładka bar booka Jerrego Thomasa




Historia powstania


    Receptura jak większość klasycznych cocktail, poraz pierwszy została zapisana i wydana w
1862 roku,  w bar booku Jerry-ego Thomasa. Jednak podstawowa receptura była znana i używana od ponad stu lat wcześniej. XVIII wiek, podróże nie tylko zdawały się trwać wiecznie, ale naprawdę przemieszczanie się nie należało do przyjemności. Chłodzenie pożywienia było nie możliwe i nie znane, a pojęcie na temat zarazków i leczenie z chorób przyprawia dziś o dreszcze. Długie podróże na poziomie gruntów nie były, straszne. Logiczne można się zatrzymać się uzupełnić zaopatrzenie w miarę potrzeb lub po prostu pójść na polowanie. Lecz podróży morska, a zwłaszcza pokonanie ogromnych odległości z Europy do Ameryki Północnej, nie było aż tak proste. Pożywienie i woda, zepsuje się w czasie kilku miesięcznej podróży.    Marynarze często cierpieli na szkorbut i niedożywienie, aż "bohater" o imieniu Edward Vernon Angielski vice admirał. Zapoczątkował mieszając kilka składników razem ku chwale i zdrowiu jego załogi. Marynarze mieli racje różnych składników odżywczych, zawartych w produktach jak limonka i cytryna, aby zapobiec szkorbutowi. Również alkohol dla bezpieczeństwa spożycia, gdyż woda po pewnym czasie mogla być skażona. Żeby zapobiec sytuacji w której, statek będzie pełen nietrzeźwych marynarzy. Alkohol, zwykle rum, został złagodzony sok z cytryny lub limonki dodawano  także  aby zamaskować smaku rumu. Tak powstała bardzo wczesna wersja Sour.
Whisky sour notatka historia

Marynarze następnie doprowadzili tę koncepcję do brzegu i ostatecznie podstawowy kwaśny cocktail zostały udoskonalony. Gin Brandy również mieszano w ten sposób, zapoczątkowane przez Anglików, ale Amerykanie byli bardziej przywiązani do rodzimych whisky. Jerry Thomas ostatecznie dopracowuje i publikuję w książce słynne whisky sour!

Jak wyglądała oryginalna receptura? Oto cocktail z książki:

Whisky Sour

(Użyj małego barowego szkła).
- 1 duża łyżeczka sproszkowanego cukru białego rozpuszczona w niewielkiej ilości wody Seltzer
-Sok z połowy małej cytryny
-1 kieliszek Bourbonu lub żytniej whisky


Napełnić szklankę  lodem, wstrząsnąć i przecedzić. Ozdoba z jagody.

Soda pierwotnie była używana, ale w końcu zrezygnowano z niej z upływem czasu.  Również brak białka, w pierwszej recepturze.

Jajko zostało dodane później jako kremowy, pieniący element do cocktailu. Książka Gary Regan "Funny Mixology" również nie zawiera jajka. Dopiero dzieło Dale DeGroff  "The Essential Cocktail" zawiera białko jajka jako jedną z opcji.

 

Dzisiejsza receptura i nasza propozycja twista(wariacji)



Receptura IBA(International Bartender Association)

-45 ml Bourbon Whiskey 

-15 ml syrop cukrowy 

-30 ml soku z cytryny

-Białko jajka (Opcjonalnie jeśli użyte należy zrobić dry shake czyli spieniamy białko w pustym shakerze, aby ubić je na pianę).

-3 dashe(krople) Angostura Bitters


Oczywiście sour to nie tylko whisky, możemy również w tych samych proporcjach użyć wódki czy chociażby pisco(vódka sour, pisco sour itd.  itp. ).


whisky sour wodka sour cocktaile drinki receptury

Nasza propozycja to:


-40 ml burbon whiskey

-40 ml sok z limonki

-20 ml syrop miodowy (4/1 miód woda) 

-białko z jajka(również dry shake) 

-3 krople bitters jak najbardziej zachęcamy do eksperymentów z różnym rodzajem bittersów 

-5-10ml czerwonego wytrawnego wina


IBA w swej recepturze nie ma zesta(skórki owoca),  my jednak zachecamy do aromatyzacji przypalonym zestem pomarańczy. Białko może nie ma substancji smakowych, ale ma specyficzny zapach który możemy zabić właśnie zestem.



Czy próbowaliście już whisky sour? 

Zapraszamy do śledzenia i komentowania, naszych artykułów. 

Jeśli o czymś zapomnieliśmy,  lub popełniliśmy jakiś błąd, a może nasza propozycja zasmakowała i chcielibyście nam o tym powiedzieć. Napiszcie do nas na:


Pozdrawiamy ekipa Bar Wikipedia. 


cocktail, drink, koktajl, kompendium barmana, przepisy, receptury, whisky, wodka

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na drink. Z pewnością wykorzystam go na kolejnej wieczornej schadzce z przyjaciółmi :). Podczas spotkań często przygotowuję różne drinki na bazie whisky. Serwuję je w specjalnych szklankach, które swego czasu zamówiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Whisky poleca się podawać na ogół w niskich oraz okrągłych szkłach. Takie naczynia są bowiem idealne do degustacji tego trunku.

    OdpowiedzUsuń